Yhteys

Järnefeltinkatu 1, PL 136
04401 Järvenpää

Puhelin 09 291 9590
0505208872
optikot@ajannako.fi

Aukioloajat
Palvelemme

ma-pe klo 10 – 18

la klo 10 – 14

ja lisäksi sopimuksen mukaan

Seuraa meitä
Ajan Näöstä saat apua kuivasilmäisyyteen

Kuivat silmät

”TV:n tekstit ei aina näy”, ”ulkona silmät vuotaa”, ”iltaisin tuntuu siltä, että on roskia silmässä”. Nämä ja monta samankaltaista lausetta olen kuullut viimeisen viikon aikana. Kuivasilmäisyys koskettaa eri tutkimuksien mukaan 5-50% väestöstä ja on todennäköisesti yleisin silmäsairaus. Kuivasilmäisyydessä kyynelneste on epätasapainossa ja se aiheuttaa erilaisia silmäoireita. Kuivasilmäisyyden syitä on erilaisia ja se ilmenee eri muodoissa.

Kuivasilmäisyys johtuu pääasiassa kahdesta eri syystä: kyynelnesteen vähäisestä määrästä tai sen liiallisesta haihtumisesta. Suurin osa kuivasilmäisistä kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Kyynelnesteen riittämätön eritys tai liian suuri haihtuminen aiheuttaa kyynelnesteen väkevöitymistä. Sen seurauksena silmät ärtyvät tai pinta tulehtuu.

Kuivasilmäisyyden oireet ovat moninaisia muun muassa hiekan ja roskan tunne silmissä, silmien kuivuuden tunne, silmien voimakas vetistäminen, näöntarkkuuden vaihtelu sekä silmien väsyminen. On myös kuivasilmäisiä, jotka eivät kärsi oireista.

Kuivien silmien hoitoon löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja riippuen sen syistä, ilmenemismuodosta ja silmän pinnan muutoksista. Kuivasilmätutkimuksessa selvitetään oirekyselyn, biomikroskopian ja muiden tutkimusten avulla, mikä silmien kuivumisen aiheuttaa ja miten se ilmenee. Tutkimuksessa selvitetään luomen reunan ja luomien tilanne sekä kyynelnesteen ominaisuudet, kuten laatu ja määrä. Tämän perusteella osaamme ohjeistaa oikeanlaisen hoitomuodon.

Yleisin hoito on säännöllisesti, jopa 4-6 kertaa päivässä, käytettävät kostutustipat. Luomireunan hyvällä hygienialla voidaan välttää luomen reunan tulehdus, johon voi liittyä samanlaisia oireita ja löydöksiä kuin kuivasilmäisyydessä. Luomen reunan hautomishoito lämmöllä esim. kauratyynyllä, erilaisten omega-valmisteiden nauttiminen, haihtumista estävät suojalasit ja veden juonnin lisääminen ovat myös mahdollisia hoitomuotoja.

Jos silmien kuivuminen tai yllä mainitut oireet vaivaavat sinua, ole yhteydessä Ajan Näön näönhuollon ammattilaisiin ja varaamme sinulle ajan tutkimukseen. Tervetuloa!

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01218
http://www.tfosdewsreport.org/report-introduction/37_36/en/

Kuvat:

fizkes / iStock
Andrey Popov / Shutterstock

Comments

  • Noora

    Kiitos artikkelista! Talviaikaan minulla silmat kuivavat kovasti.

    12.12.2019

Sorry, the comment form is closed at this time.